loading...

21154-tsoureki-me-klostes3b-by-demosthenes

Τσουρέκι με κλωστές

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρώματος μπλε)
  • 100 γρ. αλεύρι Αμερικής (χρώματος κίτρινο)
  • 1 αυγό
  • 210 γρ. γάλα φρεσκο
  • 60 γρ. νερο
  • 70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 1 πρεζα αλάτι
  • 45 γρ. μαγιά νωπή η 15 γρ ξηρή

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γαλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.
  2. Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.
  3. Σε ενα άλλο σκεύος η ακόμα καλύτερα στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά. Μην ασχοληθείτε με προζύμι ούτε με περίεργες τεχνικές που θα σας κουράσουν. Δεν χρειάζεται!
  4. Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω απο 40 βαθμούς αναμιξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Ζυμωστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά. Δεν θέλει χάδια η ζύμη, πόνο θέλει.Το αλάτι το προσθέτετε σχεδόν στην αρχή του ζυμώματος αφού ενωθούν τα υλικά. Θα έχετε ενα ελαστικό και λείο ζυμαρακι.
  5. Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.
  6. Χωρίστε σε φυτιλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τεσσερα κορδόνια σταυρωτα. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ότι πρέπει για ενα ταψί. Να θυμάστε πως έχω υπολογίσει τα υλικά με το συγκεκριμένο μίγμα αλεύρων που σας γράφω.
  7. Εαν θέλετε τα περνάτε με ενα αυγό διαλυμένο με 2 κ.σ. νερο και τα πασπαλιζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
  8. Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για 30-35 λεπτά.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μην σκεπάζετε με κουβέρτες, μην αναβετε air condition σε ενα σπίτι με 18-20 βαθμούς θα είστε οκ.

    Σύντομα θα φτιάξω και βίντεο για να γίνει πιο κατανοητή η συνταγή και να σας δείξω πως πλέκουμε πλεξουδες γιατί παίζει ρόλο και αυτό στο φούσκωμα των τσουρεκιων.

loading...